Hvad er dåb?

Dåben er adgangsbilletten til den kristne kirke. Ved dåben bekender man sig som kristen. Dåben er Guds tegn til os på, at han regner os for at være sine børn.

I gamle dage blev barnet dykket helt ned i vand. Efter reformationen gik man over til kun at overøse barnets hoved med tre håndfulde vand ”i Faderens og sønnens og Helligåndens navn”, men symbolikken er den samme. Dåben ligner en drukning: det mørke vand lukker sig over hovedet på barnet og truer med at opsluge det. Men det bliver igen trukket op af vandet og ”genfødes til et levende håb” som Guds barn.

I Ry kirke synger vi forskellige dåbssalmer, når der er dåb. Indimellem synger vi Svein Ellingsens dåbssalme, "Fyldt af glæde over livets under". Det er en salme, der handler om, hvordan det er at komme som forældre og lægge sit barn over i Guds hænder, sådan som det sker ved dåben.

Hvorfor har vi barnedåb?
I Den danske Folkekirke holder vi på barnedåb af flere årsager. Men den vigtigste grund er nok, at vi gerne vil holde fast i, at over for Gud er vi alle børn, uanset hvor gamle, vi er. Vi er alle i Guds hånd, og det er nemmest at se, når det er et lille, hjælpeløst barn, der bliver båret til dåben.

Hvornår gammelt skal barnet være?
Fra gammel tid bar folk oftest deres børn til dåb søndagen efter, at de var født. Den-gang var spædbarnsdødeligheden høj, og man var bange for, at barnet skulle dø, før det havde nået at blive døbt.

Nu om dage er der mange, der venter med at få barnet døbt, indtil det er 3-4 måneder gammelt. Det har den fordel, at børn i den alder er lidt nemmere at holde på armen i længere tid. Til gengæld er 3-4 måneder gamle børn ofte meget årvågne og følsomme overfor verden omkring sig. Derfor kan de blive bange for den nye situation ved gudstjenesten og begynde at skrige.

Man kan også vælge at bære barnet til dåb, når det kun er omkring 1 måned gammel. Det kan være anstrengende at holde et så lille barn på armen i en time, men til gengæld sker det så godt som aldrig, at børn i den alder skriger under dåben eller bliver utrygge ved situationen. Hvis man har en meget gammel dåbskjole, er den desuden tit syet til meget små babyer, så man risikerer, at barnet vokser ud af kjolen, hvis man venter alt for længe.

Hvad gør vi, hvis barnet skriger?
Det gør ikke noget, at barnet siger noget en gang imellem. Men hvis støjen bliver forstyrrende for gudstjenesten, eller hvis man kan mærke, at barnet er bange eller sultent, så er det i orden at gå ud med barnet. Man kan tage det med ind i dåbsværelset og trøste det eller give det mad.

Hvad er en fadder ?
En fadder er et vidne til dåben. Desuden lover fadderne at tage sig af, at barnet bliver ”opdraget i den kristne tro”, hvis forældrene falder fra før tiden. Forældrene lover faktisk også at sørge for, at barnet bliver opdraget i den kristne tro. Og det vil ikke bare sige at sende dem til konfirmations-forberedelse, når de bliver 13 år, men også at man f.eks. lærer dem Fadervor og går i kirke med dem en gang imellem.

Hvor mange faddere skal der være?
Der skal være mellem 2 og 5 faddere. Gudmoren eller gudfaren (dvs. den, der bærer barnet, hvis det ikke er faren eller moren) tæller også som en fadder. Præsten skal vide navn og adresse på alle fadderne.

Skal faddere være medlemmer af folkekirken?
Nej, det behøver de mærkeligt nok ikke. Det eneste krav, der stilles til en fadder, er, at han / hun skal være døbt med en kristen dåb og have ”nået konfirmationsalderen”, dvs. minimum gå i 7. klasse.

Må man fotografere og filme under dåben?
Fra bænkeraderne kan der fotograferes i begrænset omfang. Desuden kan det være en god ide at udpege én fotograf, som tager nogle billeder, og man så deler ud af dem efter dåben.

Må man gå midt i gudstjenesten?
Dåben falder i Ry efter læsningen. Dvs. i den første del af gudstjenesten, inden prædikenen. Gudstjenesten varer ca. en time.